Poranna tortilla z guacamole z bobu i salsą pomidorową
Choć poniższy przepis wygląda na długi i skomplikowany, danie przygotujesz ekspresowo, pod warunkiem że masz w lodówce szklankę ugotowanego bobu.
Nie przestrasz się listy składników, jeśli dobrze im się przyjrzysz, zauważysz, że większość z nich pewnie masz w lodówce i spiżarni. Guacamole, znane głównie jako dip do nachos, to jedna z moich ulubionych past. Szybko się ją przygotowuje, jest smaczna, lekka i przyjemnie ostra, a wzbogacona o bób staje się bardzo pożywna. Jeśli dodasz do tego klasyk, czyli smażone jajko, jesteś już o krok od idealnego połączenia. Brakuje jedynie odrobiny świeżych słodkich pomidorów i garści kolendry.
Przygotuj guacamole. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ, a następnie rozgnieć go razem z bobem i sokiem z limonki. Czosnek rozgnieć ze szczyptą soli na jednolitą masę, dodaj do pasty. Chili wypestkuj i drobno posiekaj. Wymieszaj pastę z chili i oliwą.
Przygotuj salsę. Pomidor pokrój w kostkę, a szalotkę w krążki. Kolendrę drobno posiekaj. Wymieszaj składniki z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju i usmaż jajka, doprawiając je wędzoną papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni opiecz placki tortilli. Następnie na każdym placku rozsmaruj porcję guacamole, ułóż usmażone jajko i całość przykryj salsą. Zwiń placek i podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę"