Portugalskie pastéis de Nata
Pastéis de nata to babeczki budyniowe z ciasta francuskiego charakterystyczne dla kuchni portugalskiej. Są proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:1. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 12 plastrów o grubości ok. 2,5 cm. Foremki do babeczek smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy połowę mleka i mieszamy. W rondelku łączymy wodę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy 3 minuty i zestawiamy z ognia. Pozostałe mleko wlewamy do drugiego rondelka i dodajemy pół laski cynamonu oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wlewamy do niego mleko z miski i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i powoli wlewamy syrop cukrowy, cały czas mieszając. Masę przelewamy przez sitko, dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką.
3. Przelewamy masę do foremek, zostawiając centymetrowy margines. Pieczemy w 250°C przez 16-17 minut. Wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy ciastka z foremek.
Zobacz także: