Postny bigos
Grzyby opłukuję pod bieżącą wodą, a następnie zalewam szklanką wody i odstawiam na całą noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzam je, ale wody po moczeniu nie wylewam, tylko przelewam do kubka, a grzyby kroję w niezbyt grube paseczki.
Jabłka cienko obieram ze skórki, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Obrane marchewki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Jabłka i marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach. Śliwki, tak jak grzyby, kroję w niezbyt grube paski.
Obrane cebule kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju i krótko podsmażam cebulę. Dodaję starte na tarce marchewkę i jabłko, duszę 5 minut. Kapustę delikatnie odciskam z nadmiaru płynu, drobno siekam i dodaję do cebuli z marchewką razem z pokrojonymi w paski grzybami, śliwkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kminkiem i wodą po moczeniu grzybów, mieszam. Dolewam 2 szklanki wody i gotuję na małym ogniu około 60 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiam pieprzem, solą i cukrem.
Ugotowany bigos odstawiam na 24 godziny w garnku w chłodne miejsce, by smaki dobrze się przegryzły. Na drugi dzień będzie jeszcze smaczniejszy. W Wigilię podaję go z ziemniakami polanymi olejem lnianym lub rozpuszczonym masłem.
Przepis Barbary Bettlaff z Krokowej
Zobacz także: