Posypka do ciasta w trzech wariantach
Z mąki, masła, cukru i szczypty soli można w okamgnieniu wyczarować pyszną posypkę do ciasta.
Jest tak dobra, że wiele osób dosłownie oskubuje z niej ciasto, często nie jedząc reszty. Ale jeśli klasyczna wersja tego przysmaku już cię znużyła, możesz ozdobić ciasto bardziej pomysłowymi wariantami.
Specjalnie dobrane dodatki mogą sprawić, że twoja posypka będzie jeszcze lepsza, możesz też stworzyć oryginalne połączenia, które zaskoczą twoich gości.
Robi się ją szybko i każde ciasto smakuje z nią doskonale. Może być bazą dla dalszych eksperymentów kulinarnych
Składniki:
300 g mąki
150 g masła
150 g cukru
Szczypta soli
1 żółtko
Aby pogłębić smak możesz dodać składniki, które proponujemy poniżej.
Aby stworzyć kakaową posypkę, wymieszaj: 300 g mąki, 4 łyżki kakao, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, opakowanie cukru waniliowego i 150 g cukru. Dodaj żółtko i 150 g stopionego masła. Wszystkie składniki wyrób na posypkę.
To naprawdę odważna wersja posypki. Zmieszaj 300 g mąki, 1 łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki płatków chili,szczyptę soli, opakowanie cukru waniliowego i 150 g cukru. Dodaj żółtko i 150 g stopionego masła. Wszystkie składniki wyrób na posypkę.
100 g masła roztopić w rondelku. Dodać 75 g brązowego cukru i 150 g musli, skarmelizować i wylać na papier do pieczenia. Ostudzić i pokruszyć. Posypać ciasto.