Potrawka z kurczaka z kurkami

Składniki
na 4-6 porcji:
- pieprz
- 4 łyżki masło
- 1 sztuka kurczak ok 1,5 kg
- 30 dag kurki
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki maka
- 1 szklanka mrożony groszek
- 2 sztuki liść laurowy
- sól
- 200 ml słodka śmietana
- pęczek włoszczyzna
5-6 osób
Kurczaka umyć, zalać zimną wodą. Dodać sól, ziarna pieprzu i ziela, listki laurowe, pokrojone warzywa z włoszczyzny. Gotować na wolnym ogniu. Po godzinie gotowania kurczaka wyjąć i lekko go schłodzić, a następnie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części. Rosół przecedzić, mięso odłożyć.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone i umyte kurki i po chwili smażenia oprószyć mąką. Po przemieszaniu powoli dolewać litr rosołu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojonego kurczaka i pokrojone warzywa z rosołu, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także: