Potrawy, które trochę „poleżą”
Wszystkiego naraz nie zrobisz. Lepiej więc rozłożyć dobrze siły...
To zrób wcześniej
Makowiec długo zachowuje świeżość - możesz go upiec 2 dni przed Świętami i przechowywać w chłodnym miejscu przykryty ściereczką.
Ciasta drożdżowe i keksy można trzymać przez tydzień. Muszą być tylko zawinięte w folię, aby nie obsychały.
Mięso i pasztety możesz upiec dużo wcześniej i zamrozić. Tylko pamiętaj, by rozmrażać je w lodówce. Najlepiej wyjmij dzień wcześniej. Rozmrożone mięso i pasztet powinno się zjeść w ciągu 24 godz. Świeżo upieczonego mięsa nie przechowuj dłużej niż 5 dni.
Świeże pieczywo przez całe Święta? Wystarczy je zamrozić, a potem rozmrozić w piekarniku.
IK