Pożywna sałatka z tuńczykiem
Pożywna, lekka kolacja? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z makaronem i tuńczykiem.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
3. Jeżeli mamy oliwki z pestkami, dodajemy je do sałatki w całości. Oliwki bez pestek możemy pokroić w plasterki.
4. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy widelcem na kawałki.
5. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli.
6. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pomidorki oraz oliwki, polewamy sosem i mieszamy. Dodajemy kawałki tuńczyka i delikatnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do salaterki i posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz także: