Reklama

Prawdziwki na talerzu

Ta zupa będzie idealna o tej porze roku, kiedy możemy dostać świeże grzyby.

Składniki

  • 50 dag prawdziwków
  • 10 dag tłustego, wędzonego boczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 I bulionu mięsnego
  • 1/8 I kwaśnej śmietany
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania:

Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, posól i gotuj pięć minut. Wywar z grzybów zlej do naczynia, a grzyby odsącz. 

Boczek i obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. 

Grzyby podsmaż na maśle, na średnim ogniu, po czym przełóż do innego naczynia. Cebulę i boczek oprósz mąką i usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie dodaj wywar z grzybów i bulion. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. 

Pod koniec gotowania wrzuć grzyby i doprowadź do wrzenia. 

Przed podaniem dodaj śmietanę do zupy i posyp ją majerankiem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: grzyby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy