Prawdziwki na talerzu
Ta zupa będzie idealna o tej porze roku, kiedy możemy dostać świeże grzyby.

Składniki
- 50 dag prawdziwków
- 10 dag tłustego, wędzonego boczku wieprzowego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 I bulionu mięsnego
- 1/8 I kwaśnej śmietany
- szczypta chili
- sól i pieprz
- świeży majeranek
Sposób przygotowania:
Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, posól i gotuj pięć minut. Wywar z grzybów zlej do naczynia, a grzyby odsącz.
Boczek i obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
Grzyby podsmaż na maśle, na średnim ogniu, po czym przełóż do innego naczynia. Cebulę i boczek oprósz mąką i usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie dodaj wywar z grzybów i bulion. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj.
Pod koniec gotowania wrzuć grzyby i doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem dodaj śmietanę do zupy i posyp ją majerankiem.
Zobacz także: