Proste lody dla każdego
Te pyszne domowe lody przygotujesz z łatwością nawet bez specjalnej maszyny
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Zmiksuj je z cukrem lub syropem. Cukier możesz także zastąpić dwoma dojrzałymi bananami.
2. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy zaczną formować się charakterystyczne szczyty, zakończ ubijanie (żeby nie doprowadzić do powstania masła). Następnie wlej mleko skondensowane, ekstrakt i zmiksuj.
3. Obie masy wlewaj na przemian do schłodzonych foremek. Na koniec użyj patyczka do szaszłyków, by zamieszać lody w foremkach i usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Warstwy powinny się dobrze połączyć. Włóż do zamrażarki na około 6 godzin.
Dobra rada: Do takiej bazy lodowej możesz dołożyć ulubione dodatki. Jeśli będą to owoce, pamiętaj o zwiększeniu ilości śmietanki kosztem mleka skondensowanego. Gdy składniki suche (np. ciastka), dodaj więcej mleka i mniej śmietanki.
Zobacz także: