Proste lody dla każdego

Te pyszne domowe lody przygotujesz z łatwością nawet bez specjalnej maszyny

Dodatek alkoholu sprawi, że w masie owocowej nie będą formowały się kryształki lodu
Dodatek alkoholu sprawi, że w masie owocowej nie będą formowały się kryształki lodu123RF/PICSEL

Składniki

na warstwę truskawkową:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego

na warstwę śmietankową

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Zmiksuj je z cukrem lub syropem. Cukier możesz także zastąpić dwoma dojrzałymi bananami. 

2. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy zaczną formować się charakterystyczne szczyty, zakończ ubijanie (żeby nie doprowadzić do powstania masła). Następnie wlej mleko skondensowane, ekstrakt i zmiksuj. 

3. Obie masy wlewaj na przemian do schłodzonych foremek. Na koniec użyj patyczka do szaszłyków, by zamieszać lody w foremkach i usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Warstwy powinny się dobrze połączyć. Włóż do zamrażarki na około 6 godzin. 

Dobra rada: Do takiej bazy lodowej możesz dołożyć ulubione dodatki. Jeśli będą to owoce, pamiętaj o zwiększeniu ilości śmietanki kosztem mleka skondensowanego. Gdy składniki suche (np. ciastka), dodaj więcej mleka i mniej śmietanki.

Zobacz także:

Jogurtowe lody na patykuStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas