Prosto z lasu
Idź do lasu, nazbieraj grzybów, a potem rozkoszuj się ich smakiem i zapachem.
Składniki na 5-6 porcji: 1/2 kg grzybów leśnych, 1 marchewka, 1/4 selera, 1 cebula, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki kaszy perłowej, 2-3 listki laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, świeży rozmaryn do dekoracji.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Marchewkę i selera obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać, przesmażyć na rozgrzanych 2-3 łyżkach masła, dodać warzywa oraz grzyby i dalej smażyć, aż wszystko ładnie się zrumieni. Zalać wodą (około 1 litra), dodać majeranek i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Gotować wszystko pół godziny. Dodać opłukaną kaszę i gotować jeszcze około 20 minut, aż kasza zmięknie.
Zrobić zasmażkę z mąki i reszty masła, rozprowadzić śmietaną, zaciągnąć zupę. Udekorować gałązkami rozmarynu.
Składniki na 4 porcje: 4 duże kotlety schabowe, 30 dag kurek, 50 ml białego wina wytrawnego, 100 ml śmietany 30%, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, świeża natka pietruszki do dekoracji.
Kurki oczyścić i opłukać. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki. Smażyć razem 2-3 minuty, potem podlać winem, posolić, oprószyć pieprzem i kurkumą, przykryć i dusić, aż kurki zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać.
Kotlety rozbić bardzo cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Oddzielić 4 łyżki sosu kurkowego i zmiksować. Nałożyć pasek zmiksowanego sosu na mięso i zwinąć tak, by był on w środku. To samo zrobić z innymi kotletami. Związać roladki nitką.
Cukinię, paprykę i bakłażana pokroić w plastry, posmarować oliwą i ułożyć na blasze. Obok ułożyć zwinięte nitką kotlety. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Wyjąć warzywa, piec mięso kolejne 30 minut. Ułożyć na warzywach, polać sosem.
Składniki na 4 porcje: 80 dag borowików (można je zastąpić podgrzybkami lub kozakami), 2 pomidory, 4 szalotki lub 2 nieduże czerwone cebule, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki lub tymianek do dekoracji, 5 dag masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, a następnie zdjąć z nich skórkę. Miąższ pomidorów pokroić w drobną kostkę. Cebulki umyć, obrać, posiekać.
Na dużą patelnię lub do dużego rondla wlać oliwę, podgrzać. Wrzucić cebulkę, podsmażyć kilka mi-nut. Następnie dodać grzyby, przykryć i dusić około 15 minut. Dodać masło i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić jeszcze około 10 minut. Posypać posiekaną zieleniną.
Składniki na 6-8 porcji: 20 całych ładnych kapeluszy prawdziwków, 2-3 łyżki mąki, 2-3 łyżki bułki tartej, 2-3 jajka, sól, pieprz, 1 l oleju do smażenia, natka pietruszki do dekoracji.
Grzyby opłukać, zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić na noc. Nazajutrz lekko osolić i ugotować w tej samej wodzie na półtwardo. Odcedzić i ostudzić.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Kapelusze grzybowe najpierw obtaczać w mące, następnie zanurzać w jajku, a na koniec panierować w bułce tartej.
W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Wkładać grzyby i smażyć je na jasnobrązowy kolor. Udekorować natką. Podawać jako przystawkę na liściach sałaty lub jako dodatek do czystego barszczu czerwonego