Przedwiosenna uczta z Nigellą
Mistrzynią w ,,kulinarnym czarowaniu" z na pozór zwykłych składników jest Nigella Lawson, postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać.

Z Nigellą Lawson na Polsat Food Network spotkać się można w dwóch programach: ,,Nigella ucztuje" (w dni powszednie o 11:00, 17:00 i 21:00) oraz ,,Nigella ekspresowo" (w weekendy o 11:00, 15:00 i 19:30). Zachęcamy do oglądania programów z Nigellą w roli głównej oraz do korzystania z propozycji Polsat Food Network na doskonały przedwiosenny obiad.
Wrapy tuńczykowe i krabowe
Składniki na wrapy z tuńczyka:pół łyżki pasty wasabi łyżka majonezu1-2 krople oleju sezamowego1 placek tortillićwierć (około 110g) pokrojonego w paski ogórka, bez pestek85 g tuńczyka pokrojonego w prostokąty
Składniki na wrapy krabowe
110 g białego mięsa z krabałyżka majonezupół łyżki pasty wasabi1-2 krople oleju sezamowegopół awokadowyciśnięty sok z cytryny60g rozdrobnionej sałaty lodowej1 placek tortilli

Opis przygotowania
Wrapy z tuńczyka
Wymieszać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy, a następnie posmarować taką mieszanką placek tortilli z jednej strony. Ułożyć pasek z marchewek na środku placka, następnie ułożyć ogórka powyżej marchwi. Następnie ułożyć tuńczyka poziomo, tak, by ciasto łatwiej się zwijało. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.
Wrapy krabowe
Włożyć mięso z kraba do miski i dodać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy. Wymieszać. Mieszankę położyć na środku placka, tworząc pasek o szerokości około 2cm. Wziąć pół awokado, łyżeczką wydrążyć miąższ i ułożyć na paście krabowej. Następnie ułożyć sałatę i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.

Makaron z czosnkiem, cytryną i grzybami
Składniki
225g posiekanych grzybów kasztanowych bądź cremini 80ml oliwy z oliwekjeden ząbek czosnku, posiekanyskórka oraz sok z jednej cytryny4 gałązki (1 łyżka) świeżego tymianku 450g makaronupęczek (ok.110g) świeżo posiekanej pietruszki2-3 łyżki świeżo startego parmezanuświeżo mielony czarny pieprzsólOpis przygotowania
Posiekać grzyby, wrzucić do dużej miski razem z oliwą, solą, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz liśćmi tymianku. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pozostawiając trochę wody. Połączyć makaron z grzybami. Wymieszać całość, dodać pietruszkę, parmezan oraz pieprz. Wymieszać ponownie.

Ciasto lodowe
Składniki:
2 litry lodów 180g pieczonych orzeszków w miodzie200g chipsów czekoladowych bądź ciasteczek z masła orzechowego60 g posiekanego batonika Crunchie 150g pokruszonych ciasteczek Bourbonsos czekoladowy oraz toffi
Opis przygotowania
Poczekać, aż lody lekko się rozmrożą, by były miękkie. Tortownicę o długości około 20 cm wyłożyć folią spożywczą z każdej strony tak, by wystawała ponad brzegi. Lody przełożyć do miski, wymieszać z orzeszkami, 150g chipsów czekoladowych (lub ciasteczek z masła orzechowego), posiekanym batonikiem i ciasteczkami Bourbon. Przełożyć całość do tortownicy, wygładzić i przykryć folią. Wstawić do zamrażarki. Ciasto należy wyjąć z tortownicy i odwinąć z folii spożywczej, następnie posypać pozostałą częścią chipsów czekoladowych, ciasteczek z masła orzechowego bądź ciasteczkami Bourbon. Ciasto pokroić na kawałki, ozdobić sosem czekoladowym oraz toffi. Podawać tuż po wyjęciu.