Reklama

Przegrzebki w tempurze. Ceviche z makreli hiszpańskiej

Dwa przepisy o zróżnicowanym stopniu trudności.

Składniki na przegrzebki w tempurze z kalafiorem i musem z prażonych nerkowców

  • 300 gram przegrzebków
  • 50 gram nerkowców (posiekanych)
  • ½ kalafiora
  • 1 biała cebula
  • 1 por
  • 1 czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 50 gram masła
  • 50 gram mąki
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 25 ml wody sodowej
  • Sól i pieprz

Składniki na ceviche z hiszpańskiej makreli

  • 200 gram hiszpańskiej makreli
  • Sok z 3 limonek
  • Sól i pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek mięty
  • 1 czerwona papryczka chili

Przygotowanie przegrzebków w tempurze z kalafiorem i musem z prażonych nerkowców:

1. Oczyść przegrzebki i pokrój je na talarki.

2. Posiekaj cebulę, por i czosnek. Następnie, rozdrobnij zblanszowane nerkowce.

3. Podgrzej niewielką ilość masła na patelni. Do gorącego masła dodaj rozdrobnione nerkowce (musisz zrobić to szybko, aby ich nie przypalić). Cały czas mieszaj. Dodaj niewielką ilość świeżego tymianku, czosnku i gwiazdkę anyżu i smaż na oleju.  Następnie wlej na patelnię niewielką ilość śmietany i dodaj kalafiora. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nerkowce utłucz w moździerzu lub zmiksuj w blenderze na gładką masę. Odstaw na bok i zajmij się przegrzebkami.

Reklama

4. Aby przygotować przegrzebki, na głębokim tłuszczu usmaż papryczki chili i pora. Dzięki temu wydobędziesz z nich głębszy smak, a składniki nie stracą koloru. Zanim przełożysz je na patelnię z rozgrzanym olejem, obtocz wszystkie składniki w mące. Wrzucaj kolejno przegrzebki do naczynia z mąką, a następnie szybko przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez kilka sekund. W ten sposób wydobędziesz smak z przegrzebków, które zachowają odpowiednią konsystencję.

5. Przygotuj ciasto na tempurę. Wymieszaj w misce sól, pieprz, wodę sodową i mąkę.  Po raz kolejny obtocz przegrzebki w mące, a następnie zanurz w tempurze i posyp niewielką ilością mieszaniny z posiekanego pora i chili.  Na kilka sekund wrzuć przegrzebki na patelnię z olejem aż usmażą się na złoto i szybko przełóż je na talerz.

6. Przed podaniem, nałóż na talerz mus z kalafiora i prażonych nerkowców.  Na wierzchu ułóż przegrzebki.

Przygotowanie ceviche z makreli hiszpańskiej:

1. Wyfiletuj rybę, usuń skórę, pokrój na bardzo cienkie plasterki.  Do miski wyciśnij sok z limonki. Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek.  Następnie, dodaj rybę, miętę i chili. Odstaw na bok. Ryba sama się zmaceruje.  

2. Przed podaniem: Ułóż rybę dużym półmisku. Polej sosem.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People. 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy