​Przekąski do pracy. Jak jeść zdrowo i niedrogo?

Ewa Wachowicz poleca wytrawne muffinki
Ewa Wachowicz poleca wytrawne muffinki123RF/PICSEL

Zdrowo, fit i smacznie: Sałatka zawsze się sprawdzi

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • suszona chili
  • 2 kromki weki
  • masło do smażenia

do podania

  • jajka przepiórcze
  • kawałek parmezanu
  • prażony słonecznik

na sos

  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1 filecik anchois
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
Sałatka Cezar świetnie sprawdzi się jako przekąska na wynos
Sałatka Cezar świetnie sprawdzi się jako przekąska na wynos123RF/PICSEL
Sałatka Cezar na wynos według przepisu Ewy Wachowicz
Sałatka Cezar na wynos według przepisu Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Śniadanie wytrawne: Dobre na... dobry początek dnia!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki śmietanki
  • kawałek boczku
  • kawałek fety
  • sól
  • pieprz

Składniki

  • ciasto francuskie na croissanty
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • mleko do posmarowania

Składniki

  • 4 duże i dojrzałe banany
  • ⅓ kostki masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki ksylitolu lub ½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Chlebek bananowy według przepisu Ewy Wachowicz
Chlebek bananowy według przepisu Ewy Wachowicz 123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Rogaliki krucho-drożdżowePolsatPolsat