Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz

W PRL-u królował na domowych imprezach, ale dziś nadal ma wielu fanów
W PRL-u królował na domowych imprezach, ale dziś nadal ma wielu fanówKamil PiklikiewiczEast News

Na początek - tradycja. Bigos, który znają i uwielbiają niemal wszyscy

W tradycyjnym bigosie nie może zabraknąć dobrej kapusty kiszonej
W tradycyjnym bigosie nie może zabraknąć dobrej kapusty kiszonej123RF/PICSEL

Składniki

  • 750 g kiszonej kapusty
  • 750 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 golonka
  • 1 kg różnego rodzaju mięsa czy wędlin
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 1 l rosołu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Warto przygotować od razu więcej bigosu, by część zamrozić na później
Warto przygotować od razu więcej bigosu, by część zamrozić na późniejBeata Zawrzel/REPORTEREast News

Bigos, który powstał przez przypadek, czyli tak zwany gulasz segedyński

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowicz
Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 2½ l czerwonej kapusty kiszonej
  • ½ kg wołowiny
  • 300 g kiełbasy wiejskiej i myśliwskiej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ l wywaru na suszonych grzybach
  • ½ l soku spod kiszonej kapusty
  • sok z cytryny
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynków
  • 50 g suszonej czarnej porzeczki
  • 50 g śliwki suszonej w dymie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 buraki kiszone
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sól
  • pieprz

na marynatę

  • oliwa
  • wino czerwone półwytrawne
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Bigos na modrej kapuście według przepisu Ewy Wachowicz
Bigos na modrej kapuście według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Nie tylko dla mięsożerców - oto bigos dla tych, którzy stronią od mięsa

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki do podania
Bigos wegetariański według przepisu Ewy Wachowicz
Bigos wegetariański według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Krem z cukiniiPolsat