​Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku

Japoński sernik jest puszysty i miękki.
Japoński sernik jest puszysty i miękki.123RF/PICSEL

Japońskie wypieki: Makowiec

  • 500 g maku mielonego
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 7 - 9 jaj
  • 400 g cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 600 g jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 18% z kartonika
  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • bakalie np. płatki migdałów, skórka pomarańczowa

Przepis na japoński sernik

  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
„Ewa gotuje”: Sernik makowyPolsatPolsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?