Reklama

Reklama

​Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku

Japońska kuchnia od dawna cieszy się uznaniem w Europie i na Zachodzie. Na popularności zyskują także japońskie wypieki. Jednak popularne ciasta, jak sernik czy makowiec, różnią się w japońskiej wersji od tych znanych u nas.

Japońskie wypieki: Makowiec

Japoński makowiec w przeciwieństwie do tego, który jest powszechnie dostępny u nas na półkach sklepowych, nie ma ciasta. Do jego produkcji nie wykorzystuje się mąki pszennej. W skład ciasta wchodzą:

  • 500 g maku mielonego
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 7 - 9 jaj
  • 400 g cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 600 g jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Składniki na polewę:

Reklama

  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 18% z kartonika
  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • bakalie np. płatki migdałów, skórka pomarańczowa

Przygotowanie: 

Mielony mak należy zalać mlekiem i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Mak powinien wsiąknąć mleko. Trzeba pamiętać o regularnym mieszaniu, by masa na japoński makowiec się nie przypaliła. Zostawić do ostygnięcia.

Masło i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do piany dodawać po jednym żółtku, ubijając. Do tak powstałej masy dodajemy małymi porcjami mak i kaszę manną. Całość miksujemy. Jabłka obieramy i ścieramy na drobno na tarce, a następnie dodajemy do masy na japoński makowiec. Wsypujemy proszek do pieczenia i bakalie oraz wlewamy miód. Na koniec ubijamy na sztywną pianę białka jajek ze szczyptą soli i łączymy z masą makową.

Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut. W garnuszku topimy masło i czekoladę, które łączymy ze śmietanką. Polewą smarujemy wierzch gotowego japońskiego makowca i dekorujemy bakaliami.


Przepis na japoński sernik

Jednym z najpopularniejszych ciast w Kraju Kwitnącej Wiśni jest sernik. Jednak jego wygląd, przygotowanie i struktura są całkiem inne, niż europejskich wypieków serowych. Japoński sernik jest lekki, puszysty i przypomina delikatne ciasto jogurtowe.

Do przygotowania sernika w japońskim stylu potrzebne będą:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Serek śmietankowy należy lekko podgrzać w mikrofalówce i roztrzepać na gładką masę. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy. Następnie roztapiamy masło i dodajemy je do bazy z serka. W kolejnym kroku wbijamy pojedynczo same żółtka do masy. Białka z kolei ubijamy w osobnej misce, łącząc je z cukrem. Piana powinna być sztywna i gładka.

Do masy z serka dodajemy przesianą mąkę pszenną i tortową. Gotową masę na japoński sernik przecieramy przez sitko, co zapobiegnie grudkom w cieście. Do masy dodajemy sok z cytryny, a następnie po łyżce ubite białka. Należy je delikatnie wymieszać tak, by wyszła gładka i puszysta masa.

Tortownicę do połowy wysokości należy uszczelnić folią aluminiową od zewnętrznej strony, zaś od wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać kilka centymetrów ponad formę. Przelewamy do tortownicy masę na japoński sernik, a następnie wstawiamy całość do naczynia z wrzącą wodą. Jej poziom powinien sięgać do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 90 minut w 160 stopniach w piekarniku. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto w środku na 20 minut, by nie opadło.

 Zobacz także:

Jaki ser wybrać na sernik, żeby był puszysty i pyszny?

Sernik z malinami

Triki na serniki – co zrobić, by wyszedł idealny?



***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy