Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy
Świeży chleb z domowym masłem? To poranek idealny. Polecamy przepis na chleb z dodatkiem kabanosów, które podkręcą jego smak i żurawianą, która doda słodyczy.

Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 30 g drożdży
- 500 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki orkiszowej białej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g żurawiny suszonej
- 100 g kabanosów
- 2 łyżki mleka do posmarowania
- czarnuszka do dekoracji
na domowe masło
- 500 ml - śmietany 36%
Przepis pochodzi z 329. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.
Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.
Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.