Reklama

Przepis na wegetariański pasztet z cukinii. Jego przygotowanie zajmie 30 minut

Pasztet z cukinii bez dodatku mięsa jest idealny dla osób, które stosują dietę wegetariańską, ale i dla tych, którym znudziły się klasyczne dania. Przygotowanie go zajmie zaledwie 30 minut.

Przepis na pasztet z cukinii 

Składniki

  • - 2 duże cukinie
  • - 3 jajka
  • - 1 marchew
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - 4 łyżki stołowe oliwy
  • - 5 łyżek kaszy manny
  • - 4 szklanki bułki tartej
  • - przyprawy do smaku (kurkuma, oregano, sól, pieprz, papryka w proszku)

Sposób przygotowania pasztetu z cukinii: 

Reklama
  1. Warzywa umyć i osuszyć.
  2. Cukinię przyciąć na końcach, a następnie zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach.
  4. Całość umieścić w misce dodać 2 łyżeczki soli. Odstawić do czasu aż cukinia puści sok.
  5. Odcedzić przez sito tak, aby została niewielka ilość soków.
  6. Dodać startą marchewkę i resztę składników.
  7. Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.
  8. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  9. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać łyżką.
  10. Piec bez przykrycia przez ponad godzinę w zależności od piekarnika.

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: cukinia przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy