Reklama

​Przepisy na odporność

Zamiast sięgać po suplementy diety, zimą wykorzystaj naturalną moc warzyw i owoców i przygotuj z nich zdrowe soki i koktajle przygotowane przez eksperta Philips.

Z pomocą nowoczesnych sokowirówek, wyciskarek i blenderów przygotowanie soku lub koktajlu jest niezwykle łatwe i nie zajmuje dużo czasu.

Do sokowirówek i nowych wyciskarek Philips Viva możesz wrzucić całe owoce bez krojenia, a po przygotowaniu soku, całe urządzenie umyjesz szybko dzięki technologii QucikClean.

Także przygotowywanie koktajli w szybkoobrotowych blenderach, np. Philips Avance jest szybkie i wygodne. Urządzenie dokładne blenduje wszystkie składniki dzięki silnikowi o dużej mocy 1400 W i szybkości 35 tys. obr./min.

Przepisy na poprawę odporności przygotowane przez Agatę Ziemnicką-Łaską, dietetyczkę i eksperta żywieniowego Philips:

Reklama

Czerwony koktajl marchewkowy

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 1/2 buraka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego

Wszystkie składniki umieść w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej, która poradzi sobie zarówno z miękkimi, jak i twardymi składnikami i przygotuj sok. Zawarte w koktajlu ogromne źródło witaminy C oraz betakarotenu dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dodatkowo walcząc z zarazkami i działając antybakteryjnie wewnątrz organizmu. To prawdziwa bomba witaminowa dla ciała i układu odpornościowego.

Gruszkowe uderzenie

Składniki

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 gruszka
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 kiwi
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Do kielicha blendera, np. Philips Avance wrzuć wszystkie składniki, dokładnie ze sobą zblenduj, a w razie potrzeby rozcieńcz wodą. Koktajl ten bogaty jest w witaminę E, żelazo oraz kwas foliowy, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wirusów i bakterii, a dodatkowo witamina C wspomaga układ odpornościowy w okresie przeziębień.

Słodki szpinak

Składniki

  • 1 jabłko
  • 2 plastry ananasa
  • garść szpinaku
  • garść orzechów (dowolne)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garść natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki umyć, obrać i wrzucić do blendera szybkoobrotowego. Dokładnie zblenduj na gładki płyn.

Odporność budowana jest dzięki antyoksydantom, a ten koktajl to prawdziwe bogactwo antyoksydantów, witaminy C oraz żelaza. Wszystkie te mikroelementy dbają o prawidłową pracę układu odpornościowego, dodatkowo skracając czas ewentualnych przeziębień.

Zielona moc

Składniki

  • 1 jabłko
  • garść jarmużu
  • 1 obrana cytryna
  • pół garści natki pietruszki
  • 1 cm korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki miodu
  • kropelka oleju lnianego

Wszystkie składniki wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej i przygotuj z nich sok. Dzięki szerokiemu otworowi XL nie musisz kroić nawet jabłka! Do gotowego soku dodaj pół łyżeczki miodu i łyżeczkę oleju. Zamieszaj.

Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, rozgrzewa organizm, a miód poprawia jego odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Dodatkowo pietruszka, cytryna, jarmuż i jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i pomaga rozprawić się z zarazkami.

Cytrusowe szaleństwo

Składniki

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 plaster ananasa
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili

Pomarańczę, marchewki, ananasa oraz imbir obierz i całość wyciśnij w sokowirówce, np. Philips HR1922. Następnie dodaj cynamon oraz rozgrzewające chili. Wymieszaj i przelej do szklanki.

Miód doskonale wzmacnia odporność, a zawarta w cytrusach witamina C ma działanie odkażające. Cytrusy poprawiają odporność organizmu i świetnie podkręcają metabolizm, a dodatkowo są naturalnym lekiem na gorączkę i silne bóle głowy. Cynamon działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy