Przepisy na słodkie kawy
Kokosowy puch, czekoladowa delicja i lukrecjowa uczta to trzy propozycje przyrządzenia nowych kaw Variations Confetto od Nespresso.
Kokosowy puch
Składniki
- 1 kapsułka Variations Snowball
- śmietanka kokosowa
- 50 ml mleka
- wiórki kokosowe
- 1 kulka kokosowa
Sposób przygotowania
Włóż jedną łyżeczkę śmietanki kokosowej do filiżanki. Zaparz na śmietankę kawę w formie espresso (40 ml). Przygotuj gorącą mleczną piankę za pomocą spieniacza i połóż ją na kawę. Posyp wiórkami kokosowymi oraz udekoruj kulką kokosową.
Pomarańczowa delicja
Składniki
- 1 kapsułka kawy Variations Orangette
- sos czekoladowy
- pół łyżeczki dżemu pomarańczowego
- 30 ml mleka
- 1 delicja pomarańczowa
Sposób przygotowania
Włóż pół łyżeczki dżemu pomarańczowego do filiżanki. Pokryj dżem cienką warstwą sosu czekoladowego. Przygotuj gorącą mleczną piankę za pomocą spieniacza i dodaj ją na warstwę dżemu i sosu czekoladowego. Zaparz kawę w formie espresso (40 ml) i wlej do filiżanki. Udekoruj delicją.
Lukrecjowa uczta
Składniki
- 1 kapsułka kawy Variations Licorice
- 15 ml syropu anyżowego
- 150 ml śmietanki
- 1 rolka lukrecjowa
Akcesoria: filiżanka, syfon do bitej śmietany
Sposób przygotowania
Zaparz kawę w formie espresso (40 ml). Przygotuj bitą śmietanę, wlewając syrop anyżowy i śmietankę do syfonu. Dopełnij nią espresso i udekoruj rolką lukrecjową.