Reklama

Reklama

Przetwory: Truskawki

Mają mało kalorii, a mnóstwo cennych składników. Niestety sezon na nie mija bardzo szybko... Tym bardziej warto ich niezwykły smak i aromat zamknąć w słoikach.

Konfitury z pieprzem, miętą o limonką


Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 10 listków świeżej mięty
  • 650 g cukru
  • 8 ziaren pieprzu w różnych kolorach
  • limonka

1. Umyte i oszypułkowane truskawki zasyp cukrem. Dodaj skórki i sok z limonki. Wstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez minutę. Gdy owoce ostygną do temperatury pokojowej, przykryj je i znowu wstaw do lodówki.
3. Kolejnego dnia odsącz przez gęste sitko lub gazę syrop truskawkowy. Gotuj go na dużym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj lekko rozbity w moździerzu pieprz i pokrojone w paseczki liście mięty. Znowu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut, aż konfitura zgęstnieje. Zdejmij szumowiny. Gorącą konfiturą wypełnij słoiki. Jeszcze tylko pasteryzacja i gotowe!

Reklama

Tradycyjne konfitury

Składniki

  • 3 kg truskawek
  • 1 i 1/2 kg cukru

1. Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.

2. Kiedy owoce puszczą sok, postaw garnek na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez 30 minut. Podczas gotowania nie mieszaj jej łyżką, tylko potrząsaj garnkiem. Łyżką cedzakową usuwaj powstającą pianę.

3. Wyłącz ogień, przykryj konfitury i pozostaw je do następnego dnia.

4. Na drugi dzień smaż je na wolnym ogniu, aż syrop nabierze ciemnego koloru.

5. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć. Słoiki postaw wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.

Dżem dla diabetyków


Składniki

  • 4 kg truskawek
  • 1 opakowanie agar-agar (30 g) lub pektyny w proszku


1. Truskawki umyj i usuń szypułki.

2. Włóż do miksera i zblenduj. Masę przelej do dużego garnka i zagotuj. Potem ustaw ogień na najsłabszy płomień i gotuj ok. 2-3 godzin, mieszając masę co jakiś czas (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła!). Podczas gotowania będzie wytrącać się piana. Zbieraj ją i wylewaj.

3. Pod koniec gotowania, dodaj agar-agar (wcześniej rozmieszaj go w niewielkiej ilości letniej wody) i gotuj jeszcze około pół godziny.

4. Gorące truskawki przelej do słoików, zakręć i zapasteryzuj - ok. 20 minut. Uwaga, dżem jest lekko kwaskowaty.

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy