Przetwory: Truskawki
Mają mało kalorii, a mnóstwo cennych składników. Niestety sezon na nie mija bardzo szybko... Tym bardziej warto ich niezwykły smak i aromat zamknąć w słoikach.
1. Umyte i oszypułkowane truskawki zasyp cukrem. Dodaj skórki i sok z limonki. Wstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez minutę. Gdy owoce ostygną do temperatury pokojowej, przykryj je i znowu wstaw do lodówki.
3. Kolejnego dnia odsącz przez gęste sitko lub gazę syrop truskawkowy. Gotuj go na dużym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj lekko rozbity w moździerzu pieprz i pokrojone w paseczki liście mięty. Znowu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut, aż konfitura zgęstnieje. Zdejmij szumowiny. Gorącą konfiturą wypełnij słoiki. Jeszcze tylko pasteryzacja i gotowe!
1. Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
2. Kiedy owoce puszczą sok, postaw garnek na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez 30 minut. Podczas gotowania nie mieszaj jej łyżką, tylko potrząsaj garnkiem. Łyżką cedzakową usuwaj powstającą pianę.
3. Wyłącz ogień, przykryj konfitury i pozostaw je do następnego dnia.
4. Na drugi dzień smaż je na wolnym ogniu, aż syrop nabierze ciemnego koloru.
5. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć. Słoiki postaw wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.
1. Truskawki umyj i usuń szypułki.
2. Włóż do miksera i zblenduj. Masę przelej do dużego garnka i zagotuj. Potem ustaw ogień na najsłabszy płomień i gotuj ok. 2-3 godzin, mieszając masę co jakiś czas (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła!). Podczas gotowania będzie wytrącać się piana. Zbieraj ją i wylewaj.
3. Pod koniec gotowania, dodaj agar-agar (wcześniej rozmieszaj go w niewielkiej ilości letniej wody) i gotuj jeszcze około pół godziny.
4. Gorące truskawki przelej do słoików, zakręć i zapasteryzuj - ok. 20 minut. Uwaga, dżem jest lekko kwaskowaty.