Reklama

Przetwory z jabłek

Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Warto zrobić z nich przetwory.

Marynowane jabłka:

Obierz i pokrój w plastry 2 kg jabłek. Przełóż na durszlak, zanurz we wrzącej wodzie, po 3 minutach odcedź, przelej zimną wodą. Ułóż w słojach. Zagotuj zalewę (1 l wody, 2 łyżki cukru, 1/3 szkl. octu 10 proc.). Gorącą zalej jabłka, dodaj goździki. Słoje zamknij. Pasteryzuj 15 minut.

Ocet jabłkowy:

Obierzyny jabłek i całe jabłka pokrojone w słupki wrzuć do dużego słoja, zalej wrzątkiem (ma o 1 cm przykrywać owoce). Słój owiń gazą, odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Dodaj następną porcję jabłek (słupki, obierzyny), dolej wrzątku, obwiąż słój gazą, odstaw w ciemne miejsce.

Reklama

Po dwóch miesiącach naciągania ocet jabłkowy przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Stosuj do zakwaszania sałatek i czerwonego barszczu. Dla lepszego smaku i mniejszej kwasowości oprócz jabłek do przygotowania octu winnego możesz wziąć 2-3 gruszki - najlepiej polskie.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy