Przygotowujesz wigilijny barszcz? Tych błędów unikaj!

Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa, która co roku gości na wigilijnych stołach. Najczęściej podaje się go uszkami grzybowymi. W niektórych regionach Polski popularnym dodatkiem są jednak krokiety. Odpowiednio przyrządzony barszcz czerwony powinien być klarowny, esencjonalny i aromatyczny. Jakich błędów powinniśmy wystrzegać się podczas gotowania?

Większość Polaków nie wyobraża sobie uroczystej kolacji wigilijnej bez barszczu czerwonego
Większość Polaków nie wyobraża sobie uroczystej kolacji wigilijnej bez barszczu czerwonego123RF/PICSEL

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa gotowana na burakach ćwikłowych. Większość Polaków nie wyobraża sobie uroczystej kolacji wigilijnej bez tej aromatycznej potrawy o bordowym kolorze. Mimo że barszcz czerwony cieszy się ogromną popularnością zarówno podczas świąt, jak i na co dzień, nie wszyscy wiedzą jak sprawić, by zawsze był esencjonalny i aromatyczny. Tymczasem, podczas gotowania warto przestrzegać kilku zasad, by mieć pewność,  że zupa wyjdzie smaczna i sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych domowników.

Podstawą barszczu czerwonego jest esencjonalny bulion

Jeśli chcemy, aby barszcz czerwony miał głęboki, wyrazisty smak, powinniśmy przygotować go na wywarze roślinnym lub mięsnym. Tylko w ten sposób zupa będzie odpowiednio gęsta i sycąca. W inetrnecie nie brakuje przepisów, według których domowy bulion można zastąpić kostkami rosołowymi. Decydując się na ten krok, należy jednak pamiętać, że zupa nie będzie tak esencjonalna, jak powinna.

Podstawą każdego wigilijnego barszczu jest bulion warzywny. Otrzymujemy go, gotując przez minimum godzinę warzywa korzeniowe oraz cebulowe. W przypadku barszczu czerwonego - który charakteryzuje się nieco kwaśnym smakiem - możemy dodać do wywaru także owoce, w postaci jabłek lub suszonych śliwek. Nadadzą one potrawie dodatkowego aromatu i urozmaicą sprawdzony przepis.

Barszcz z uszkami to jedna z ulubionych potraw Polaków
Barszcz z uszkami to jedna z ulubionych potraw Polaków123RF/PICSEL

Barszcz czerwony bez buraków? To się nie uda

Wydawać, by się mogło, że najbardziej oczywistym składnikiem barszczu czerwonego są  buraki ćwikłowe. Tymczasem, nie wszyscy dodają je do zupy. Niektórzy uważają, że zaprawienie naturalnym kwasem buraczanym może zastąpić świeże warzywa. To duży błąd, który powoduje, że barszcz jest wodnisty.

Dodanie do bulionu obranych i pokrojonych lub startych buraków sprawia, że ten nabiera pięknego, głębokiego koloru. Smak zupy wówczas jest znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Nie warto więc pomijać tego kroku,  zwłaszcza jeśli gotujemy barszcz wigilijny.

Kiedy dodać zioła? To częsty błąd

Przyprawy nadają potrawom odpowiedniego aromatu. Do barszczu czerwonego tradycyjnie dodajemy kminek, czosnek, majeranek oraz pieprz i sól. Warto przyprawić zupę również liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.

Kiedy powinniśmy dodać przyprawy, by ich aromat nie stłumił wywaru? Jeśli użyjemy ich na początku gotowania, zupa może stać się lekko gorzka. Właśnie dlatego najlepiej jest przyprawiać danie na końcu.

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez barszczu czerwonego
Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez barszczu czerwonego 123RF/PICSEL

Zobacz również: 

"Zdrowie na widelcu": Ile jajek jest w makaronie?Polsat Cafe