Reklama

Reklama

Przysmak adriatycki gotowanym morszczukiem i palentą

Z kuchni chorwackiej.

Składniki:

600 g filetów z morszczuka

400 g pomidorów krojonych

1 bakłażan

1 czerwona papryka

100 g czarnych oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej

5-6 łyżek oliwy z oliwek

biały pieprz

Składniki na palentę:

80 g mąki kukurydzianej

20 g masła

350 ml wody

Przygotowanie:

Morszczuka pokroić na kawałki i gotować około 10 minut. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Bakłażan pokroić w kostkę, a paprykę w cienkie paski, po czym połączyć z cebulą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, oliwki, Vegetę i biały pieprz. Dusić około 10 minut, a następnie dodać rybę. Danie pozostawić na kolejne 10 minut.  Przygotować palentę: do 350 ml osolonej wody dodać 20 g masła i mąkę kukurydzianą. Gotować 10 minut, cały czas mieszając. Masę wylać na talerz posmarowany oliwą. Rybę podawać z gotowaną palentą lub purée ziemniaczanym.

Reklama

Wskazówka:

Zamiast morszczuka można użyć innej ryby o białym mięsie lub kalmarów.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy