Przysmak adriatycki gotowanym morszczukiem i palentą
Z kuchni chorwackiej.
Składniki:
600 g filetów z morszczuka
400 g pomidorów krojonych
1 bakłażan
1 czerwona papryka
100 g czarnych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej
5-6 łyżek oliwy z oliwek
biały pieprz
Składniki na palentę:
80 g mąki kukurydzianej
20 g masła
350 ml wody
Przygotowanie:
Morszczuka pokroić na kawałki i gotować około 10 minut. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Bakłażan pokroić w kostkę, a paprykę w cienkie paski, po czym połączyć z cebulą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, oliwki, Vegetę i biały pieprz. Dusić około 10 minut, a następnie dodać rybę. Danie pozostawić na kolejne 10 minut. Przygotować palentę: do 350 ml osolonej wody dodać 20 g masła i mąkę kukurydzianą. Gotować 10 minut, cały czas mieszając. Masę wylać na talerz posmarowany oliwą. Rybę podawać z gotowaną palentą lub purée ziemniaczanym.
Wskazówka:
Zamiast morszczuka można użyć innej ryby o białym mięsie lub kalmarów.