Reklama

Przysmaki z patelni

Dziś zapraszamy na smakowite kąski smażone w niewielkiej ilości tłuszczu.

Pierożki empanadas

Składniki na 4-6 porcji:

Na ciasto: 12 dag masła, 25 dag mąki pszennej, łyżeczka soli

Na farsz: 25 dag mieszanego mięsa mielonego, 20 dag cebuli, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka oleju, po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki oraz soli, smalec do smażenia

Przygotowanie:

1. Jako pierwszy przygotuj farsz: rodzynki włóż do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 min, następnie osącz na sitku. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie smaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż chwilę. Następnie wlej 1 i 1/2 szklanki wody i duś, aż płyn odparuje. Dodaj rodzynki, kmin, ostrą paprykę i sól.

Reklama

2. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, sól, zimną wodę i szybko zagnieć elastyczne ciasto (wodę dolewaj stopniowo).

3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm, dużą szklanką wytnij kółka o średnicy ok. 10 cm. Łyżką nakładaj farsz na ciasto i zlepiaj brzegi. Uważaj, aby farsz nie dotykał brzegów ciasta, bo podczas pieczenia lub smażenia pierogi mogą się rozpaść.

4. Na głębokiej patelni roztop smalec. Gdy będzie bardzo gorący, delikatnie wkładaj pierogi. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Pierożki układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Empanadas możesz też piec w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut w temperaturze 200° C.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 500 kalorii

Zawijańce z szynką i jabłkami

Składniki na 8 porcji:

Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jajka, sól, szklanka wody mineralnej, łyżka oleju

Na farsz: 1 kg kwaskowych jabłek, 2 łyżki masła, 5 goździków, 8 plastrów szynki, gałązki natki pietruszki do dekoracji, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka, mleko, wodę, olej, sól i wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Jeśli okaże się, że jest za rzadkie - dodaj odrobinę mąki, jeśli zaś za gęste - dolej mleko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. W rondelku stop masło, dodaj pokrojone jabłka, goździki i duś na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając (uważaj, bo szybko przywierają).

3. Na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj porcję ciasta. Za każdym razem przed smażeniem ciasto zamieszaj. Smaż z obu stron.

4. Na każdy naleśnik wyłóż masę jabłkową, połóż plaster szynki i zawiń w kopertę. Jeśli przygotowujesz zawijańce wcześniej, przed podaniem podsmaż je na maśle. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 310 kalorii

Pomidory w cieście

Składniki na 4-6 porcji: 4-6 twardych pomidorów, 2/3 szklanki jasnego piwa, 2 jajka, szklanka mąki, 1/2 szklanki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, listki świeżej bazylii, sól, pieprz, papryka w proszku, olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jogurt lub śmietanę wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Dip jogurtowy odstaw w chłodne miejsce na 30 min.

2. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, piwo, sól, pieprz, paprykę i wymieszaj mikserem na gładką masę (ciasto powinno być bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe). Pomidory sparz gorącą wodą, a następnie bardzo delikatnie obierz ze skórki. Pokrój je na grube plastry (aby się nie rozpadły, należy kroić je począwszy od dolnej lub górnej strony, a nie z boku). Plastry pomidora delikatnie nadziewaj na wykałaczkę lub widelec i maczaj w cieście. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone plastry pomidorów układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

3. Podawaj natychmiast po usmażeniu udekorowane listkami świeżej bazylii z dipem jogurtowym, grzankami z białego pieczywa posmarowanymi masłem czosnkowym oraz pastą z awokado (tzw. guacamole).

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut

Porcja: 420 kalorii

Medaliony z mortadeli

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mortadeli, 20 dag żółtego sera salami, 2 jajka, 15 łyżek bułki tartej, 4 łyżki mąki, sól, łyżeczka słodkiej papryki, olej do smażenia, 2 pomidory, kilka liści zielonej sałaty

Przygotowanie:

1. Liście sałaty opłucz pod bieżącą wodą, osusz lub odwiruj w wirówce do sałaty. Pomidory z wierzchu delikatnie natnij nożem, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na cząstki.

2. Mortadelę pokrój na dość grube plastry. Każdy z nich przekrój w poprzek, ale nie do końca - utworzysz w ten sposób kieszonkę.

3. Ser salami pokrój na cienkie plastry. W każdą kieszonkę mortadeli wsuń plasterek żółtego sera. Jajka umyj, osusz i w całości rozbij wprost na talerz. Dodaj sól i roztrzep widelcem. Na drugi talerz wysyp tartą bułkę i wymieszaj ją ze słodką papryką. Na trzeci talerz wsyp mąkę. Następnie panieruj plastry mortadeli: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Panierowanie możesz powtórzyć, dzięki czemu panierka będzie grubsza i bardziej chrupka.

4. Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni osącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

5. Medaliony podawaj gorące udekorowane listkami sałaty oraz cząstkami pomidorów. Świetnie smakują z frytkami i surówką z kwaszonej kapusty z jabłkiem oraz marchewką.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 660 kalorii

Świat i Ludzie 28/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy