Pudding czekoladowy

Składniki
Składniki na 6 porcji:
- 10 dag gorzka czekolada
- 3 jajko
- 25 dag mąka
- 10 dag czekolada o smaku kawowym
- 2 żółtko
- 3 dag pistacje
- 1 łyżka cukier puder
- masło i mąka do foremek
- 3 mandarynka
- 10 dag masło
- 2-3 łyżki likier pomarańczowy
- 10 dag cukier
- 75 ml syrop cukrowy
Przygotować 6 foremek żaroodpornych o poj. 150-200 ml. Każdą grubo posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić w chłodne miejsce. Obie czekolady posiekać i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.
Jajka i żółtka ucierać z cukrem 4-5 minut w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Następnie porcjami dodawać masę czekolado-wą i przesianą mąkę. Wymieszać, nałożyć do foremek. Schładzać godzinę. Mandarynki obrać, pokroić w plasterki, skropić likierem wymieszanym z syropem cukrowym. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzony pudding wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec 12-15 minut. Deser schładzać w foremkach 2 minuty, potem wyłożyć na talerzyki. Obłożyć plasterkami mandarynek i udekorować cukrowymi perełkami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.