Pudding kawowo-czekoladowy
Przygotowanie:
Sześć żaroodpornych filiżanek lub metalowych form o podobnych do filiżanek kształtach smarujemy masłem, posypujemy mąką i wstawiamy do lodówki.
Czekolady kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Trzy całe jaja wybijamy do miski, dodajemy 2 żółtka, cukier i ubijamy na puszystą, białą masę. Powoli łączymy z ostudzoną czekoladą, likierem pomarańczowym, szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąką, powoli mieszamy. Masę przekładamy do oziębionych filiżanek lub metalowych foremek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Pudding pieczemy 12-15 minut w 200ºC. Będzie gotowy, gdy lekko podniesie się w formach, a jego powierzchnia trochę popęka. Deser 2-3 minuty studzimy w filiżnakach, a następnie wyjmujemy na talerzyki do góry dnem. Każdy pudding posypujemy cukrem waniliowym lub polewamy cukrowym syropem albo syropem klonowym.
Zobacz także: