Pulpeciki w pikantnym sosie z ziołami
Mięso i aromatyczny sos? Polecamy przepis na smakowite pulpety w pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 3 łyżki ugotowanej drobnej kaszy perłowej
- jajko
- cebula
- 3 szklanki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki tartego parmezanu lub mozzarelli
- sól
- pieprz cayenne
- ostra papryka kmin rzymski
- suszony imbir
- mielona kolendra
- świeża bazylia
- olej
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój cebulę. Dodaj do niej mięso mielone, ugotowaną kaszę, jajko, sól, pieprz cayenne, ostrą paprykę, imbir, kolendrę i kmin rzymski.
2. Wszystko wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej małe pulpeciki.
3. Obsmaż pulpety na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wlej pół szklanki wody, a gdy częściowo odparuje, dodaj przecier pomidorowy. Duś przez około 25 minut.
4. Na koniec posyp potrawę tartym serem i udekoruj świeżą bazylią.
Zobacz także: