Reklama

Pulpeciki w sosie

Śmietanę zahartuj przed dodaniem do sosu, inaczej się zwarzy. Sos można podostrzyć roztartym ząbkiem czosnku.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 10 dag sera gouda
  • 20 dag kurek
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • po 200 ml bulionu i śmietany 18 proc.
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek kaszy manny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła, olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, 2 łyżkami kaszy manny i 2 łyżkami śmietany. Doprawić. Na 1 łyżce masła podsmażyć posiekany czosnek i rozmrożony szpinak, doprawić, wystudzić, wymieszać z mięsem. Formować kulki, każdą obtoczyć w reszcie kaszy, zrumienić na oleju.

Kurki oczyścić, przesmażyć na reszcie masła. Dodać bulion i śmietanę, doprawić, dodać klopsy, dusić 10 min, posypać natką.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy