Pulpety rybne w pomidorach
Pulpety rybne najlepiej robić z filetów (mrożone trzeba po rozmrożeniu odcisnąć z nadmiaru wody), nie trzeba wtedy tracić czasu na usuwanie ości. Można je robić z każdego gatunku ryby

Składniki
- 60 dag filetów z ryby morskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1/2 pęczka koperku
- 1 l bulionu
Na sos:
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
1. Rybę opłukać, oczyścić z ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Cebulę i koperek umyć, oczyścić, posiekać. Dodać do ryby. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać do gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Wyjąć.
2. Zrobić sos: na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zasmażyć z mąką. Dodać szklankę wywaru z pulpetów i koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku, podawać z pulpetami.