Pulpety rybne w pomidorach
Pulpety rybne najlepiej robić z filetów (mrożone trzeba po rozmrożeniu odcisnąć z nadmiaru wody), nie trzeba wtedy tracić czasu na usuwanie ości. Można je robić z każdego gatunku ryby
1. Rybę opłukać, oczyścić z ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Cebulę i koperek umyć, oczyścić, posiekać. Dodać do ryby. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać do gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Wyjąć.
2. Zrobić sos: na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zasmażyć z mąką. Dodać szklankę wywaru z pulpetów i koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku, podawać z pulpetami.