Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a strąki kroimy w niedużą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy, tak samo umytą natkę pietruszki, rozmaryn oraz papryczkę chili. Kajzerkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy.
Do mielonego mięsa dodajemy czosnek, 1/2 cebuli, jajo, 2 łyżki musztardy, odciśniętą kajzerkę, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy kilka minut, by składniki się połączyły. Z masy formujemy średniej wielkości pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki na jasnozłoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy 1/2 cebuli i chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę, bulion i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy papryczką chili, pieprzem, solą, rozmarynem, dusimy 10-15 minut. 2-3 minuty przed końcem do sosu wkładamy pulpeciki, delikatnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy na stół w garnku.
Zobacz także: