Pulpety z ryb mazurskich w sosie z wina i kaparów
Magda Gessler proponuje wykwintne, choć proste danie obiadowe.


Składniki na 4 porcje: 1 kg ryb słodkowodnych (płoć, sielawa, okoń), 4 cebule, 2 jajka, 100 g masła, 1 bułka kajzerka, mleko do namoczenia bułki, mąka do obtaczania pulpetów, 700 ml wytrawnego białego wina, 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki kaparów, klarowane masło do smażenia, sól, pieprz Prymat do smaku.
Przygotowanie: Ryby czyścimy filetujemy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Do zmielonej masy dodajemy żółtka jaj, przestudzoną cebulę, przyprawy i ubitą pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy pulpety, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle z każdej strony, aż nabiorą złotej barwy.
W osobnym garnku podgrzewamy białe wino, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy śmietanę i kapary, przyprawiamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Podawaj z pieczywem.