Reklama

Puszysta focaccia z oliwkami i rozmarynem

Idealna jako przystawka, przekąska i na kolację. Domowa, puszysta i pełna aromatu włoska focaccia zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

  • 700 g mąki
  • 450 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 100 ml + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • półtorej-dwie łyżeczki soli
  • łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego)
  • garść czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

1. W misce rozpuszczamy drożdże w 100 ml letniej wody. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 

2. Do drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, resztę letniej wody oraz 100 ml oliwy i za pomocą robota lub ręcznie wyrabiamy ciasto (ok. 5 minut ) - będzie dość rzadkie. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-120 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). 

3. Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Równomiernie rozprowadzamy całe ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10 minutach palcem robimy w cieście wgłębienia i nalewamy w nie po kropelce oliwy. Posypujemy rozmarynem oraz solą. Oliwki i pomidorki kroimy na plasterki i równomiernie rozkładamy na cieście. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut. 

Reklama

4. Pieczemy w 220°C przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy