Puszysta focaccia z oliwkami i rozmarynem
Idealna jako przystawka, przekąska i na kolację. Domowa, puszysta i pełna aromatu włoska focaccia zachwyci wszystkich domowników.
Sposób przygotowania:
1. W misce rozpuszczamy drożdże w 100 ml letniej wody. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, resztę letniej wody oraz 100 ml oliwy i za pomocą robota lub ręcznie wyrabiamy ciasto (ok. 5 minut ) - będzie dość rzadkie. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-120 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
3. Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Równomiernie rozprowadzamy całe ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10 minutach palcem robimy w cieście wgłębienia i nalewamy w nie po kropelce oliwy. Posypujemy rozmarynem oraz solą. Oliwki i pomidorki kroimy na plasterki i równomiernie rozkładamy na cieście. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut.
4. Pieczemy w 220°C przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.
Zobacz także: