Reklama

Puszysta krajanka brzoskwiniowa

Dziś na deser polecamy ciasto z orzeźwiającą owocową „wkładką”, zwieńczone chrupką kruszonką

Składniki

  • 2 puszki (po 850 ml) brzoskwiń
  • 290 g masła (margaryny)
  • 385 g cukru
  • 7 jajek
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • gruby cukier do posypania
  • tłuszcz i mąka do blachy

1. Brzoskwinie przełożyć na sitko, aby ociekły z zalewy. Utrzeć 200 g masła z 175 g cukru. Kolejno wbijać 4 jajka. Przesiać 225 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko. Wymieszać mikserem. Blachę (35x40 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Resztę mąki wymieszać z 60 g cukru, cynamonem i resztą masła. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.

2. Mascarpone utrzeć z pozostałymi jajkami, resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną. Masę serową rozsmarować na spodzie z ucieranego ciasta. Rozłożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut. Wystudzić. Posypać grubym cukrem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy