Puszysta krajanka brzoskwiniowa
Dziś na deser polecamy ciasto z orzeźwiającą owocową „wkładką”, zwieńczone chrupką kruszonką
Składniki
- 2 puszki (po 850 ml) brzoskwiń
- 290 g masła (margaryny)
- 385 g cukru
- 7 jajek
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g serka mascarpone
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany
- gruby cukier do posypania
- tłuszcz i mąka do blachy
1. Brzoskwinie przełożyć na sitko, aby ociekły z zalewy. Utrzeć 200 g masła z 175 g cukru. Kolejno wbijać 4 jajka. Przesiać 225 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko. Wymieszać mikserem. Blachę (35x40 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Resztę mąki wymieszać z 60 g cukru, cynamonem i resztą masła. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
2. Mascarpone utrzeć z pozostałymi jajkami, resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną. Masę serową rozsmarować na spodzie z ucieranego ciasta. Rozłożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut. Wystudzić. Posypać grubym cukrem.