Reklama

Puszyste brioszki z rodzynkami

Idealne na drugie śniadanie, albo podwieczorek do kawy - puszyste bułeczki z rodzynkami.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 g masła + trochę do wysmarowania formy
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 35 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki moczymy w rumie, po czym osuszamy na papierowym ręczniku. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę łączymy z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodajemy jajka i stopniowo dolewamy roztopione, chłodne masło oraz drożdże. Wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. 

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy ciasno jedna obok drugiej. Odstawiamy na 25 minut, po czym pieczemy ok. 30 minut w 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy