Puszysty sernik cytrynowy
Pyszny, lekki sernik z cytrynową nutą idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty.

Składniki
na spód
- 20 dag herbatników owsianych
- 5 dag masła
na masę serową
- 75 dag twarogu sernikowego
- 25 dag serka mascarpone
- 6 jajek
- 15 dag cukru
- 1 budyń waniliowy lub cytrynowy
- po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 cytryna
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
1. Ciastka wrzucić do woreczka foliowego, rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z roztopionym i przestudzonym masłem. Masę rozłożyć w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy, docisnąć, wygładzić. Formę wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 160°C, wystudzić.
2. Cytrynę umyć, wyszorować, sparzyć, skórkę otrzeć, sok wycisnąć.
3. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać porcjami mąkę, budyń, twaróg i mascarpone. Na koniec połączyć z sokiem i skórką z cytryny.
4. Masę serową rozłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C. Piec do zrumienienia, ok. 1 i 1/2 godziny. Przed podaniem sernik należy dobrze schłodzić w lodówce.
Zobacz także: