Reklama

Puszysty sernik z leśnymi owocami

Wypieki z leśnymi owocami dostarczą ci nie tylko niezwykłych doznań smakowych, lecz także solidnej porcji antyoksydantów – witamin młodości!

Składniki na masę serową

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • miks owoców lata do dekoracji
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj zmielony twaróg, słodką śmietankę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. 

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie szpatułką wymieszaj z masą. Zrób to krótko i delikatnie, by piana z białek nie zniknęła. 

3. Przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy sam środek ciasta jest sprężysty i wypieczony. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Sernik wystudź. 

Reklama

4. Podawaj z warstwą świeżych owoców leśnych. Wierzch ciasta możesz także przykryć bitą śmietaną. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy