Puszysty sernik z leśnymi owocami
Wypieki z leśnymi owocami dostarczą ci nie tylko niezwykłych doznań smakowych, lecz także solidnej porcji antyoksydantów – witamin młodości!
Składniki
na masę serową
- 6 jajek
- 200 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowe
- miks owoców lata do dekoracji
- bita śmietana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj zmielony twaróg, słodką śmietankę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie szpatułką wymieszaj z masą. Zrób to krótko i delikatnie, by piana z białek nie zniknęła.
3. Przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy sam środek ciasta jest sprężysty i wypieczony. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Sernik wystudź.
4. Podawaj z warstwą świeżych owoców leśnych. Wierzch ciasta możesz także przykryć bitą śmietaną.
Zobacz także: