Puszysty sernik z leśnymi owocami

Wypieki z leśnymi owocami dostarczą ci nie tylko niezwykłych doznań smakowych, lecz także solidnej porcji antyoksydantów – witamin młodości!

Jeśli nie chcesz, by sernik popękał, przed pieczeniem formę owiń folią aluminiową i piecz w większej formie wypełnionej wodą
Jeśli nie chcesz, by sernik popękał, przed pieczeniem formę owiń folią aluminiową i piecz w większej formie wypełnionej wodą123RF/PICSEL

Składniki

na masę serową

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowe

  • miks owoców lata do dekoracji
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj zmielony twaróg, słodką śmietankę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia.

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie szpatułką wymieszaj z masą. Zrób to krótko i delikatnie, by piana z białek nie zniknęła.

3. Przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy sam środek ciasta jest sprężysty i wypieczony. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Sernik wystudź.

4. Podawaj z warstwą świeżych owoców leśnych. Wierzch ciasta możesz także przykryć bitą śmietaną.

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Kanapka surferaPolsat
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas