Puszysty sernik z soczystymi morelami
Ten sernik jest doskonały jako deser, możesz go podać także podczas spotkania z gośćmi.
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko i pozostaw, aby ociekły z zalewy.
2. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, porcjami dokładaj twaróg. Dodaj skórkę cytrynową oraz trzy łyżki soku z cytryny. Wsyp proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj.
3. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Połówki moreli oprósz mąką i ułóż na serze, lekko je wciskając.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez ok. 60 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Zobacz także: