Reklama

Puszysty sernik z soczystymi morelami

Ten sernik jest doskonały jako deser, możesz go podać także podczas spotkania z gośćmi.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 puszka (425 ml) moreli
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i kasza manna do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko i pozostaw, aby ociekły z zalewy. 

2. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, porcjami dokładaj twaróg. Dodaj skórkę cytrynową oraz trzy łyżki soku z cytryny. Wsyp proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj.

3. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Połówki moreli oprósz mąką i ułóż na serze, lekko je wciskając. 

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez ok. 60 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sernik | morele
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy