Reklama

Pyszne jajeczne różności

Mogą być nie tylko na twardo lub miękko. Wyczaruj z jajek smakowity obiad!

Królewski omlet

Składniki na 4-6 porcji: 6 jajek, 1 szklanka śmietany, 5 dag mąki, 10-15 oczyszczonych krewetek królewskich, 10 dag salami, 10 dag groszku zielonego, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, pęczek zielonych szparagów (mogą być marynowane), sól, pieprz, masło do smażenia.

Krewetki umyć, osuszyć, usmażyć na rozgrzanym maśle. Zdjąć z patelni, wrzucić posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Szparagi umyć, oczyścić i podgotować 5 minut (jeśli mamy marynowane - osączyć z zalewy). Groszek opłukać.

Jajka roztrzepać. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Włożyć do niego cebulę z czosnkiem, groszek, krewetki, szparagi (po kilka sztuk zostawić na wierzch), wymieszać.

Reklama

Pokroić salami w plastry, ułożyć na wierz-chu z odłożonymi szparagami i krewetkami. Wszystko zalać jajkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec około 20 minut (przed wyjęciem sprawdzić, czy omlet jest dobrze ścięty). 

Wykwintny omlet z łososiem

Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 8 plastrów wędzonego łososia, 2 cytryny, 50 dag mrożonego szpinaku, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, pęczek koperku, 2 szklanki mleka, 100 ml serka homogenizowanego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia.

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką, skropić sokiem z cytryny, poddusić.

Roztrzepać 2 jajka z połową szklanki mleka, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię z niewielką ilością oleju, usmażyć z obu stron. Tak samo zrobić pozostałe omlety.

Zawinąć farsz szpinakowy w gotowe omlety. Na każdym omlecie ułożyć plaster wędzonego łososia. Osobno podać plasterki cytryny. Udekorować kleksami z serka homogenizowanego i gałązkami koperku. 

Lekki pasztet jajeczny

Składniki na 4 porcje: 5 ugotowanych na twardo jajek, 3 jajka surowe, 1 kajzerka, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 5 dag masła, sól, pieprz, po łyżce posiekanej natki, koperku i szczypiorku.

Bułkę namoczyć, a potem dobrze odcisnąć. Ugotowane jajka obrać, pokroić w plastry (dwa jajka odłożyć).

Masło utrzeć na puch, dodając surowe żółtka i bułkę. Białka ubić na pianę, połączyć z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę. Na koniec ostrożnie połączyć z plastrami jajek i ubitą na sztywno śmietanką.

Masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 30 minut. Następnie wyłożyć na półmisek, udekorować odłożonymi jajkami i zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody i sosem musztardowym.

Jajka smażone w skorupkach

Składniki na 6 porcji: 6 jajek ugotowanych na twardo, 6 suszonych prawdziwków, 1 cebula, 1/2 pęczka natki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, papryka mielona, bułka tarta, kiełki i zielenina do dekoracji.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Ostudzić, posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, smażyć razem kilka minut.

Jajka (nieobrane!) przekroić na połówki. Wyjąć łyżeczką, uważając, aby nie uszkodzić skorupek. Posiekać jajka z natką, wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Przygotowanym farszem napełnić skorupki. Docisnąć, posypać bułką tartą. Smażyć na złoty kolor, farszem do dołu. Udekorować kiełkami i zieleniną.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy