Reklama

Pyszne muffiny

Składniki

  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • jajko
  • 275 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka esencji waniliowej oraz:
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Oczyszczony rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj.

Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut. Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje.

Zrób budyń. Ubij go trzepaczką, by był kremowy i gładki.

W misce utrzyj masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, jajko, jogurt i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

Reklama

Foremki wyłóż papilotkami i nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika.

Zobacz również:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy