Pyszne muffiny
Oczyszczony rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut. Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje.
Zrób budyń. Ubij go trzepaczką, by był kremowy i gładki.
W misce utrzyj masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, jajko, jogurt i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Foremki wyłóż papilotkami i nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika.
Zobacz również: