Pyszności z kiełbasą
Wystarczy tylko kawałeczek kiełbasy, by przygotować naprawdę pyszne danie.
Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, marchew, pietruszka, seler, cebula, 4 ziemniaki, 3 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka wegety, łyżeczka majeranku, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
1. Warzywa obierz, umyj i pokrój: ziemniaki i cebulę w kostkę, pietruszkę, marchew i seler - w słupki. W garnku zagotuj sześć szklanek wody (1,5 litra). Wrzuć marchew, pietruszkę i seler, dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj ziemniaki i dopraw vegetą. Gotuj jeszcze ok. 20 minut.
2. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj boczek i cebulę. Smaż, aż cebula będzie szklista. Kiszoną kapustę wypłucz, posiekaj, dodaj do smażonego boczku i cebuli, duś jeszcze ok. 15 minut.
3. Kiełbasę pokrój na duże kawałki, czosnek przekrój na kilka części. Wrzuć kiełbasę i czosnek do zupy, gotuj około 5 minut. Wrzuć do zupy kapustę z boczkiem i cebulą. Dodaj sól, mielony pieprz i majeranek, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze ok. 10 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem z masłem czosnkowym.
Przygotowanie: 65 minut
Porcja: 345 kalorii
Składniki na 8 porcji: 6 ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera, 15 dag kiełbasy, 15 dag boczku, duża cebula, 3 łyżki oleju, pęczek natki pietruszki, mielona papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój w plasterki. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Wlej na patelnię łyżkę oleju, smaż pieczarki, często je mieszając, by odparowały wodę. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
2. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je w słupki. Możesz je też wcześniej upiec w całości w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Powinny się piec około 40 minut i po wyjęciu być w niektórych miejscach przypalone. Papryki włóż do garnka, przykryj szczelnie pokrywką, a po chwili owiń folią i zdejmij z nich skórkę. Gdy wystygną, pokrój je w słupki.
3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i dopraw mieloną papryką.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na jego dnie ułóż plastry ziemniaków, na nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryj warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i z pokrojonymi w słupki paprykami. Zapiekaj ok. 20 minut w 180° C bez przykrycia.
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 455 kalorii
Składniki na 4 porcje: 50 dag kiełbasy, 4 małe bochenki chleba, 10 dag szynki, 20 dag boczku, cebula, szczypta cukru, pieprz, sól, 6 średnich ziemniaków, 4 pomidory, wegeta, 3 łyżeczki oleju, 2 duże ząbki czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, łyżeczka suszonego cząbru, listek laurowy, po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Z małych chlebków wydrąż miąższ, włóż je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C.
2. Boczek, kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę. Do rondla lub dużego garnka wlej olej i lekko go podgrzej. Wrzuć boczek i smaż kilka minut cały czas mieszając, by się nie przypalił. Dodaj kiełbasę i szynkę, smaż razem chwilę.
3. Pokrój w kostkę cebulę i usmaż ją ze szczyptą cukru na szklisto. Następnie przełóż ją do wędliny, wymieszaj wszystko w rondlu i smaż jeszcze kilka minut.
4. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Do rondelka z kiełbasą i wędlinami wlej szklankę wody. Gdy się zagotuje, dodaj pokrojone ziemniaki, wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotuj 15 min. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory bez skórki i łyżeczkę suszonego cząbru. Całość duś jeszcze 10 min pod przykryciem. Skosztuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
5. Ciepłe chlebki napełnij nadzieniem, udekoruj świeżym tymiankiem i od razu podawaj.
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 430 kalorii
Składniki na 20 sztuk: 2 opakowania ciasta francuskiego (po 45 dag), 20 kiełbasek koktajlowych lub 10 przekrojonych na pół parówek, 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 10 dag maku, 5 dag sezamu, sosy: keczup, musztarda, sos curry, czosnkowy
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika kilka godzin wcześniej, by rozmrażało się w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie już miękkie w dotyku, połóż je na blacie i delikatnie odwiń z papieru. Następnie lekko rozwałkuj. Potnij je na prostokąty o wymiarach około 5x8 cm.
2. Na każdy prostokąt kładź kiełbaskę lub przekrojoną parówkę, zawijaj w rulonik i zaklejaj dokładnie brzegi ciasta. Kiełbaska powinna być ciasno owinięta ciastem, by z niego nie wypadała. Na dwóch blachach ułóż prostokąty papieru pergaminowego. Układaj na nich (w odległości kilku centymetrów od siebie) rożki z kiełbaskami.
3. Mleko wlej do garnuszka, dodaj żółtka, roztrzep całość delikatnie widelcem lub ubijaczką. Każdy z rożków posmaruj mlekiem z żółtkiem (zrób to specjalnym pędzelkiem), a następnie posyp część rożków makiem, a część sezamem. Wstaw blachy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C. Piecz je 15-20 minut. Wyjmij, gdy tylko ciasto będzie miało złoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno ze świeżymi warzywami i sosami: keczupem, musztardą oraz sosem czosnkowym lub curry.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 325 kalorii