Reklama

Pyszny murzynek

Zarezerwuj godzinę. Tyle czasu wystarczy, aby przygotować klasyczne ciasto w nieco innej odsłonie.

Składniki na ciasto

  • po 20 dag mąki i cukru
  • 3 jaja
  • l20 dag śmietany 18%
  • 19 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • po 2 łyżki masła i cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • posiekane migdały

Sposób przygotowania na następnej stronie.

Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie przesiej i dodaj do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę i wsyp kakao. Miksuj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika. Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło, cukier i śmietanę. Połącz składniki. Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Na wierzch wylej polewę. Zanim zastygnie, ciasto równomiernie posyp drobno posiekanymi migdałami. 

Reklama

Zobacz także: 


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy