Pyszny murzynek
Zarezerwuj godzinę. Tyle czasu wystarczy, aby przygotować klasyczne ciasto w nieco innej odsłonie.
Sposób przygotowania na następnej stronie.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie przesiej i dodaj do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę i wsyp kakao. Miksuj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika. Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło, cukier i śmietanę. Połącz składniki. Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Na wierzch wylej polewę. Zanim zastygnie, ciasto równomiernie posyp drobno posiekanymi migdałami.
Zobacz także: