Reklama

Pyszny pasztet grzybowy

Smaku domowego pasztetu nie da się z niczym porównać.

Składniki

  • 2 kg podgrzybków lub innych grzybów leśnych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • kilka łyżek wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • szczypta pieprzu czarnego i ziołowego

Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i odstaw, żeby dobrze ostygły.

Obierz cebulę i pokrój w pióra. Przesmaż ją na oliwie. 

Wystudzone grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa albo rozdrobnij blenderem. Do masy grzybowej wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Starannie wyrób. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki. Napełnij je masą grzybową i dokładnie wygładź wierzch łyżką.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wstaw keksówki i piecz 40 minut. Następnie rozpuść łyżkę masła i posmaruj nim wierzch pasztetów. Ponownie wstaw foremki do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Po wystudzeniu pokrój w grube plastry.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy