Pyszny śledzik

Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

Przygotowanie śledzi to prawdziwa sztuka
Przygotowanie śledzi to prawdziwa sztuka123RF/PICSEL

Jeśli proces ten przeprowadzimy prawidłowo, uzyskamy najcudowniejsze mięso: miękkie i jednocześnie jędrne, do tego błyszczące i pełne smaku.

Jest w Polsce mnóstwo miejsc, które serwują nam śledzia niejadalnego. Źle przygotowana ryba staje się tak twarda, że można nią uderzać o stół. O ile w Rosji suszone śledzie podawane do piwa uchodzą za przysmak, to muszę przyznać, że nie jest to mój ulubiony sposób na tę rybę.

Eleganckie przekąski ze śledzi
Eleganckie przekąski ze śledzi123RF/PICSEL

Na pewno jest zdrowy, na pewno przedłuża życie, na pewno zabawnie testuje stan uzębienia biesiadników ale zdecydowanie wolę delikatne mięso śledzia podane z odpowiednią porcją czułości.

Klasyczny matias, duży jak przedwojenna koperta jest tłusty i delikatny sam z siebie. Mięso dwuletnich ryb nie jest już tak rozkoszne ale za to kupujemy je z drogocennym mleczem, najwspanialszym dodatkiem do najlepszego sosu.

Śledź i buraczki - idealne połączenie
Śledź i buraczki - idealne połączenie123RF/PICSEL

Sos przyrządzamy z musztardą, majonezem, octem winnym i pyszną białą śmietaną. Odpowiednio namoczony matias, przyrządzony w oleju, cebulce, cytrynie, pieprzu i odrobinie ziela angielskiego, pokrojony na plastry i polany mleczowym kremem jest nieprawdopodobnie smaczny. Młode śledzie z kolei świetnie marynuje olej rzepakowy z siekaną pietruszką i mnóstwem czosnku, jeśli wcześniej krótko sparzymy je gorącym octem w proporcji pół na pół z wodą.

Magda Gessler

Smaki Życia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas