Reklama

Reklama

Quiche z cebulą i boczkiem

Szukasz pomysłu na lekką kolację? Quiche z mięsnym farszem sprawdzi się idealnie również jako przekąska.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 70 ml zimnej wody

Składniki na farsz

  • 10 dag masła
  • 40 ml białego wina
  • cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka i jedno żółtko
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż posmarowaną masłem foremkę do tarty. Piecz 10 minut w 180ºC. 

2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w talarki i przesmaż na maśle z oliwą. Podlej winem i smaż ok. 5 minut. 

3. Jajka i żółtko połącz ze śmietaną. Dodaj parmezan, podsmażony boczek z cebulą, sól i pieprz. Wymieszaj. 

4. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto i zalej masą jajeczną. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy