Quiche z cebulą i boczkiem
Szukasz pomysłu na lekką kolację? Quiche z mięsnym farszem sprawdzi się idealnie również jako przekąska.
Składniki
na ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 70 ml zimnej wody
na farsz
- 10 dag masła
- 40 ml białego wina
- cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 jajka i jedno żółtko
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż posmarowaną masłem foremkę do tarty. Piecz 10 minut w 180ºC.
2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w talarki i przesmaż na maśle z oliwą. Podlej winem i smaż ok. 5 minut.
3. Jajka i żółtko połącz ze śmietaną. Dodaj parmezan, podsmażony boczek z cebulą, sól i pieprz. Wymieszaj.
4. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto i zalej masą jajeczną. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.
Zobacz także: