Quiche z pomidorkami i nasionami chia
Wegetariańskie danie.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy nasiona chia i masło pokrojone w małą kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy sól, żółtko i 50 ml wody. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy pomidorki. Płuczemy bazylię i siekamy listki. W misce łączymy mleko ze śmietaną, całymi jajkami, żółtkami i kozim twarogiem. Dodajemy bazylię, pieprz i połowę migdałów. Przyprawiamy solą. Dokładnie wszystko mieszamy.
Rozwałkowujemy ciasto na blacie, po czym wylepiamy nim formę natłuszczoną masłem i posypaną mąką. Na dnie tarty układamy pomidorki i zalewamy je masą jajeczną. Posypujemy resztą zmielonych migdałów. Wstawiamy quiche do piekarnika na około 30 minut, żeby przyrumienił się z wierzchu.
Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia wege".
Zobacz także: