Quiche z pomidorkami i nasionami chia
Wegetariańskie danie.

Składniki
na 4 porcje:
- 300 g pomidorków koktajlowych różnych kolorów
- 150 g twarogu koziego
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 1 pęczek bazylii
- 250 ml mleka
- 250 ml płynnej śmietany
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz
na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 5 łyżek nasion chia (dostępnych w sklepach z żywnością ekologiczną)
- 125 g lekko solonego masła
- szczypta soli
- masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy nasiona chia i masło pokrojone w małą kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy sól, żółtko i 50 ml wody. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy pomidorki. Płuczemy bazylię i siekamy listki. W misce łączymy mleko ze śmietaną, całymi jajkami, żółtkami i kozim twarogiem. Dodajemy bazylię, pieprz i połowę migdałów. Przyprawiamy solą. Dokładnie wszystko mieszamy.
Rozwałkowujemy ciasto na blacie, po czym wylepiamy nim formę natłuszczoną masłem i posypaną mąką. Na dnie tarty układamy pomidorki i zalewamy je masą jajeczną. Posypujemy resztą zmielonych migdałów. Wstawiamy quiche do piekarnika na około 30 minut, żeby przyrumienił się z wierzchu.

Zobacz także: