Quinoa w batatowej łódeczce
Bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe quinoa, czyli komosa ryżowa, będzie bazą pełnowartościowego posiłku.

Składniki
- 2 bataty
- sól
- oliwa
- 2/3 szklanki quinoa
- 1 sałata rzymska
- 100 g sera koziego albo fety
- płatki chili lub chili w proszku
Sposób przygotowania:
1. Bataty dokładnie umyj i osusz. Każdy ułóż na kawałku folii aluminiowej. Bulwy natrzyj oliwą i oprósz solą. Owiń je w folię. Piecz do miękkości (45-55 minut) w 200°C.
2. W tym czasie ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie. Bataty odwiń z folii. Gdy lekko przestygną, rozkrój je wzdłuż. Wydrąż łyżeczką nieco miąższu. Komosę wymieszaj z miąższem z batatów, pokruszonym kozim serem i kawałkami sałaty rzymskiej. Ewentualnie skrop oliwą. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Mieszanką napełnij batatowe łódeczki.
Zobacz także: