Reklama

Rabarbar pod różową bezą

Na kruchym cieście.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki na bezę

  • 1/4 szklanki cukru
  • kisiel wiśniowy, 1 opakowanie
  • 25 dag margaryny
  • białko z 6 jaj
  • 70 dag rabarbaru

Składniki na ciasto

  • 25 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej

Ciasto kruche: Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut. Potem wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę. Rabarbar obrać, pokroić i położyć na surowym cieście.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Powstałą masę wylać na rabarbar. Bezę obsypać rozdrobnioną drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy