Reklama

Racuchy i racuszki

Podwieczorek jak u babci. Ciepłe racuchy i konfitura, albo pro prostu cukier puder. Do tego filiżanka herbaty - czego chcieć więcej?

Racuszki drożdżowe

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 1/4szklanki mleka, 3 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 80 g szklanki cukru, 2 dag. drożdży, szczypta soli, 1 słoik dowolnych powideł, olej do smażenia.

Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawić na chwile w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte jajka, drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące mleko. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podawać z powidłami.

Racuszki z jabłkami

Składniki na 5 porcji: 0,5 kg jabłek, 200 ml śmietanki tortowej, cukier puder, 250 ml mleka, 3 jajka, 1 szklanka mąki - szczypta soli, łyżeczka cukru, olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie: Mleko zmiksować z żółtkami jajek, mąką, solą i cukrem. Dodać ubite białka delikatnie mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Masę połączyć z jabłkami. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać po porcji ciasta i umieszczać je na oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Racuszki podawać z bitą śmietaną. Oprószyć cukrem pudrem.

Cudaczki niby pączki

Składniki: 2,3 szklanki mąki, 10 dag masła, 6 jaj, 2 szklanki wody szczypta. soli olej do smażenia. cukier puder do posypania.

Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą, do wrzątku wsypać mąkę i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista. Odstawić do przestygnięcia, a następnie dodawać po jednym jajku i ucierać na jednolitą masę. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Do rondla wlać olej na wysokość 3-4 cm i rozgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki. Nabierać łyżeczką kuleczki i wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibułę, potem na półmisku grubo posypać cukrem pudrem.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: racuchy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy