Racuchy z jabłkami
Zamiast jabłek możesz użyć plastrów ananasów z puszki.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 400 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4-5 kwaśnych jabłek
- olej do smażenia
- cukier puder
>>>Sposób przygotowania znajdziesz na kolejnej stronie<<
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodaj jajka, kefir oraz sól i zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie - wsyp więcej mąki, a jeśli będzie zbyt gęste - dodaj więcej kefiru).
2. Cukier wymieszaj z cynamonem. Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wydrąż gniazda nasienne. Plastry obtocz w cynamonowym cukrze a następnie w cieście. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem