Racuchy z jabłkami

Zjadaj od razu po usmażeniu. Najlepiej smakują na ciepło z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, cynamonem, powidłami – tak jak lubisz!

Racuchy z jabłkami, fot. Aleksandra Fruga
Racuchy z jabłkami, fot. Aleksandra Frugamateriały prasowe

Składniki

  • 300 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki pszennej
  • razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • tortowej
  • 1 jajo
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
1 min
12–14 szt.

Przygotowanie:

Przygotuj patelnię i średniej wielkości miskę. Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść drożdże z miodem i odstaw na 5 minut. Do drożdży dodaj mąkę i jajo, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłko pokrój na cienkie plasterki, dodaj do wyrośniętego ciasta i dokładnie zamieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, tak aby pokryć całą patelnię cienką warstwą tłuszczu.

Łyżką nakładaj kolejne porcje ciasta, rozpłaszczając je do grubości około 1,5 cm. Smaż, aż się zarumienią, z obydwu stron.

Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Okładka książki "Mąka i woda"
Okładka książki "Mąka i woda"materiały prasowe

Zobacz także:

"Ewa Gotuje": Ciasto cynamonowePolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas