Racuchy z jabłkami
Zjadaj od razu po usmażeniu. Najlepiej smakują na ciepło z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, cynamonem, powidłami – tak jak lubisz!
Składniki
- 300 g mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 150 g mąki pszennej
- razowej
- 150 g mąki pszennej
- tortowej
- 1 jajo
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj patelnię i średniej wielkości miskę. Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść drożdże z miodem i odstaw na 5 minut. Do drożdży dodaj mąkę i jajo, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłko pokrój na cienkie plasterki, dodaj do wyrośniętego ciasta i dokładnie zamieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, tak aby pokryć całą patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Łyżką nakładaj kolejne porcje ciasta, rozpłaszczając je do grubości około 1,5 cm. Smaż, aż się zarumienią, z obydwu stron.
Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.
Zobacz także: