Reklama

Racuchy z jabłkami

Zjadaj od razu po usmażeniu. Najlepiej smakują na ciepło z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, cynamonem, powidłami – tak jak lubisz!

Czas przyrządzenia: 1 godz. 15 min + czas smażenia - ok. 10 min
Składniki dla: 12–14 szt.

Składniki

  • 300 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki pszennej
  • razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • tortowej
  • 1 jajo
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj patelnię i średniej wielkości miskę. Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść drożdże z miodem i odstaw na 5 minut. Do drożdży dodaj mąkę i jajo, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłko pokrój na cienkie plasterki, dodaj do wyrośniętego ciasta i dokładnie zamieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, tak aby pokryć całą patelnię cienką warstwą tłuszczu.

Łyżką nakładaj kolejne porcje ciasta, rozpłaszczając je do grubości około 1,5 cm. Smaż, aż się zarumienią, z obydwu stron.

Reklama

Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Zobacz także:

Piotr Kraśko i jego żona Karolina mają ogromne problemy! Niepokojące wieści z Gałkowa!

Meghan Markle to zrobiła! Na stałe odcięła księcia Harry'ego od rodziny

Kopenhaga to najbezpieczniejsze miasto świata

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy